01-Oct-2012

Network of Danube Waterway Administrations – data and user orientation
NEWADA duo: Partea a II-a a iniţiativei NEWADA pentru navigaţia de pe Dunăre
Proiectul UE NEWADA duo este în faza de implementare. Reţeaua administraţiilor de cale navigabilă de pe Dunăre - date şi orientarea utilizatorului (aşa cum specifică şi titlul proiectului)  va contribui la o armonizare a nivelului de servicii în managementul căii navigabile.
Proiectul NEWADA duo este al doilea proiect de acest fel, continuând proiectul NEWADA (2009-2012). Sub conducerea VIA DONAU, administraţia căii navigabile austriece, aceste proiecte sunt caracterizate de o abordare concentrată asupra căilor navigabile şi a managementului procedurilor de informare ce vor duce la noi beneficii pentru utilizatorii Dunării şi ai afluenţiilor navigabili.
Specificul iniţiativei NEWADA îl constituie consiliul său de administraţie, un organismul de monitorizare, care reuneşte toţi directorii companiilor implicate în proiect pentru a lua decizii strategice, pentru a sublinia direcţiile acţiunilor ce vor fi coordonate şi pentru a implementa indicatorii de performantă comuni în acest domeniu. Acest organism va continua să existe şi după ce proiectul va fi implementat, putându-se astfel să se lucreze pe baza rezultatelor proiectului şi după finalizarea acestuia.


Obiectivele principale definite de proiectul NEWADA duo sunt:

  • Îmbunătăţirea managementului căii navigabile (integrat, sustenabil şi coordonat regional);
  • Consolidarea întreţinerii căii navigabile (îmbunătăţirea şi coordonarea performanţelor);
  • Îmbunătăţirea conceptului de orientare a clientului spre serviciile legate de căile navigabile;
  • Armonizarea infrastructurii transportului pe ape interioare în ceea ce priveşte datele generale ( definirea calităţii, scopul şi accesibilitatea informaţiilor);
  • Consolidarea utilizării Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicare (armonizarea şi actualizarea informaţiilor şenalului navigabil);
  • Creşterea vizibilităţii administraţiilor de cale navigabilă de pe Dunăre;
  • Abordarea priorităţilor naţionale prin implicarea partenerilor.


NEWADA duo pe scurt:
Proiectul NEWADA duo sprijină autorităţile de management vizate să atingă un nivel comun de servicii în administrarea căi navigabile pe Dunăre. Această comunicare îmbunătăţită se concentrează pe eficienţa, întreţinerea infrastructurii navigabile şi, de asemenea, pe serviciile orientate spre client. Abordarea NEWADA duo de a concentra managementul procedurilor de informare şi al căii navigabile se va transforma în beneficii noi pentru utilizatori.
NEWADA
Proiectul NEWADA  (2009-2012) a vizat creşterea eficienţei Dunării ca şi coridor european de transport VII prin intensificarea cooperării între administraţiile căii navigabile ce au contribuit la promovarea navigaţiei  pe ape interioare ca un mod de transport eficient şi ecologic.
Rezultatele principale sunt:

  • Intensificarea cooperării în ceea ce priveşte sarcinile hidrologice şi hidrografice;
  • Îmbunătăţirea accesibilităţii  infrastructurii căii navigabile;
  • Accesul sporit la reţelele şi serviciile Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicare;
  • Integrarea persoanelor interesate de activitatea administraţiilor şi creşterea cooperării.

Datele proiectului:
Coordonatorul proiectului : Via Donau - dra Barbara Keri
Buget: 2,2 Mil. €
Dată începere: octombrie 2012
Durată proiect: 2 ani (până în septembrie 2014)
Program de finanţare: SEE
Partenerii din cadrul proiectului: Austria, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia